BoRHolmberg 1Författarbesök på Broskolan

Fredagen den 23 april fick högstadiet på Broskolan besök av författaren Bo R Holmberg från Örnsköldsvik. I samband med att klass 8/9 har arbetat med ”kärlek och relationer” i svenskan inbjöds Bo R Holmberg, som bland annat har skrivit ungdomsböcker på temat kärlek. Han föreläste för klass 7 och 8/9.

̶ Alla mina böcker innehåller någon form av relationer, sa Bo R Holmberg. Med inlevelse berättade han om sitt författarskap, om alla de olika genrers han har skrivit: barnböcker, ungdomsböcker, vuxenböcker och deckare. Han har skrivit flera historiska ungdomsromaner. Han berättade bland annat den sanna historien bakom hans bok ”Tjuvens dotter”.

Han läste högt ur några av sina böcker och eleverna fick även sig till livs sägen om Rövarna i Skuleberget, både den riktiga sägen och hur Bo R Holmberg ändrat lite på den i sin bok med samma namn. Bo R Holmberg tipsade också vad man främst behövde bestämma sig för om man ville skriva: om man skulle skriva i jag-form eller i tredje person, och vilket tempus man skulle hålla sig till, presens eller preteritum (nutid eller dåtid).

Flera elever ställde frågor och fick svar av Bo R Holmberg, som tyckte att det var intressanta frågor eleverna ställde. Timmen med Bo R Holmberg gick fort och förhoppningsvis gav den inspiration till mer läsande och kanske också eget skrivande!

Text och bild: Lykke Backer Östman