Musikalen Ringar på vattnetRingar på vattnet – en angelägen musikal

Årets musikal på Broskolan spelades för en hängiven publik kvällen den sista mars. Kyrksalen var fullsatt och 19 elever från årskurs tre till nio gav publiken bra skådespel, fantastiska sånginsatser och ett viktigt budskap – att våga göra skillnad.

Sedan augusti förra året har ett gäng elever arbetat med musikalen på sina 80 minuter i veckan på Elevens val. Musiklärarna Hanna Mattebo och Rebecka Sjöberg tänkte ut vad musikalen skulle handla om och har tillsammans med eleverna improviserat fram olika scener som alla knyter an till varandra, med låtar som förstärker känslorna.

Anna Persson är en ensamstående, nybliven mor, som har problem med att få ekonomin att gå ihop. Hennes hyresvärd ser sig tvingad att under argumentation vräka henne från lägenheten. Desperationen är stor hos Anna.

Då knackar en granne på dörren. Hon har hört den aggressiva vräkningen och ger Anna Persson en öppning – hon kan få bo i deras gästrum om hon vill.

Grannen har en tonårsdotter, Svea, som brukar ta hem vänner. De undrar vem kvinnan med barnet är och Sara berättar att deras granne bor hos dem, att de erbjöd det eftersom hon inte hade råd att betala sin hyra.

Sveas vänner blir upprymda över generositeten och kommer på att de också kan göra saker för andra människor. De skriver en lista och genomför på olika sätt det de vill göra: att skänka pengarna som skulle gått till fredagsmys till en tiggare, att hjälpa en klasskompis i skolan, till exempel med läxorna och att stötta någon som känner sig utanför.

Det handlar också om att skänka kläder till någon som behöver, säga ord av uppmuntran till någon, hjälpa någon över gatan, sjunga en sång för andra, sätta post-it-lappar med uppmuntrande ord på vindrutorna på bilar med mera.

Tjejkompisarna ställer också upp och hjälper polisen att leta efter en 11-årig pojke som försvunnit. När han till slut hittas är alla glada, pojkens pappa tackar alla och undrar vem som fann honom? Det var Anna Persson… Cirkeln är sluten. Ringarna på vattnet sprider sig.

Musikaleleverna sjunger både solo och i grupp, några elever spelar trummor, bas, elpiano och synth till en del låtar. Till en instrumental låt gör de en fartig koreografi, iklädda reflexvästar. Musikalen avslutas med rapsången ”Ringar på vattnet” med alla deltagare på scenen. Publiken jublar och ger stående ovationer.

Scenografin till musikalen gjordes av elever i Ateljé E på elevens val. Det är med stor glädje som Broskolan ser fram emot kommande läsår med fler musikaler och underbara framträdande från eleverna, musikaler med budskap som fångar sina åskådare i syfte att bidra till en bättre värld.

Referat skrivet av: Lykke Backer Östman