Julian Better 3

Tisdagen den 25 februari fick Broskolans elever i åk 7-9 besök av Julian Better, barnöverlevande från Gulag-lägren.

Julian har sedan sin första samling 2009 på Forum för levande historia besökt högstadie- och gymnasieskolor samt bibliotek över hela landet.

Julian Better föddes den 15 december 1937 i Butyrki-fängelset i Moskva. Fyra dagar senare avrättades hans far på order av NKVD, den sovjetiska hemliga polisen. Själv tillbringade Julian sju år av sin uppväxt i olika fångläger och barnhem. Genom en rad osannolika händelser frigavs han tillsammans med sin mor 1945.

Julian Better 4

Genom föreläsningen gav Julian Better ett inifrånperspektiv på Gulag-lägren, Stalin-regimens terror och totalitära system. I samverkan med frilansjournalisten Ewa Wymark återgav han sina personliga minnen i en historisk kontext.

Berättelsen illustrerades med autentiska bilder och dokument från arkiv. Föreläsningen avslutades med en frågestund och ett samtal kring ämnet och berättelsen.

Efter föreläsningen jobbade eleverna med ett elevriktat studie- och övningsmaterial innehållande bland annat tidslinjer, kartor och övningar. Detta gav eleverna möjlighet till diskussion och reflektion kring Gulag-lägren samt totalitära regimer.

Klicka HÄR för att läsa mer om "Jag var barn i Gulag".